Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fototeknik

Stackning av makrobilder

2010-03-03 20:13 #0 av: MartinO

Ett pinsamt kort skärpedjup är vanligt vid makrofotografering. Det skall vi råda bot på nu

Många är fashinerade av makrofoto, men det är inte alltid så lätt att få till skärpedjupet. Knepet är att lägga ihop flera bilder med fokus på olika ställen i bilden, sk. stackning. Gratisprogrammet CombineZP fixar detta. Hemsidan är väl lite tråkig, men det är ju programmet som är intressant.

Till ett annat forums macrotävlingstråd skulle jag fotografera ett knäckebröd och ville ha det ur en annan vinkel, nämligen kanten på brödet.

 

R0010770.JPGHär är motivet i ministudion. Att fotografera med bälg ger ännu kortare skärpedjup än ett vanligt makroobjektiv.

 

 

DSC_1564.JPGHär syns tydligt hur kort skärpedjupet är.

 

 

New-Out99999_99998.jpgDen färdiga bilden stackad med 7 bilder, Beskuren för ovan nämnda tävling för att det inte skulle bli så lätt, men skärpan låg långt utanför beskärningsområdet.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-05-13 12:56 #1 av: MonisN

Jag är nog trög, men jag fattar inte riktigt.. Måste man ta flera bilder på samma objekt (7 i ditt fall) men med olika fokuspunkter, och sen sätta ihop dom till en? Hur gör man isf med en insekt som rör sig? Känns som det måste finnas ett annat knepObestämd

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-13 13:00 #2 av: HellviHumle

#1 Så går det till. Du får säga till den att hålla sig lugn!

HH

Anmäl
2010-05-13 13:17 #3 av: MonisN

Att kunna ta 7 eller flera likadana bilder på en insekt som rör sig övergår nog min förmåga. Möjligen kan det funka om jag ger dem sömnmedel.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-05-13 13:46 #4 av: HellviHumle

#3 Du får fuska! Använd insekter som är döda eller nedkylda. Fast de brukar inte se riktigt naturliga ut. Det finns exempel på Fotosidan.

HH

Anmäl
2010-05-13 14:21 #5 av: Deklol

Jag skulle inte rekommendera att kyla ner insekterna. Djurplågeri, även om de i de flesta fall klarar sig (och även om denna metoden är vanlig bland de största insektsfotograferna). Försök förstå dig på deras psyke istället. Som i mitt fall, tvestjärten. Ett nattlevande djur, dvs den vill undvika solljus. Fine, placera ett blad eller löv ovanför som skymmer ljuset så den känner sig trygg och kan stå stilla. Mycket bättre än att kyla ner dom. Att ta bilder för stacking på ett kryp som rör sig snabbt är svårt som tusan, men det går till viss del.

Ett annat exempel är hoppspindeln jag fotograferade. Efter att den fångat sitt byte gick den runt och hittade en lämplig plats att käka på. Är man riktigt försiktig i rörelserna ser spindeln inte ens en. De kan bara uppfatta rörelser med ögonen. Vibrationer, värme och annat känner den.

Om du tvunget vill ha dem nerkylda kan du gå ut tidigt en kall morgon och börja leta. Dagg lär förekomma på nästan samtliga individer, om de inte gömt sig bra. Ibland är detta possitivt och ibland negativt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.