Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Recensioner

Samyang 8mm f3.5

2010-03-13 18:56 #0 av: Lakrits

Manuellt fish-eye objektiv till budgetpris, kan det vara något att satsa på?

Innehåll i lådan:
Objektiv med två täcklock
Manual
Förvaringspåse

De har helt klart tänkt rätt när de gjorde detta objektiv, ett så pass extremt objektiv skulle i vanliga fall inte finnas på min lista över möjliga inköp. Men genom att ta bort allt onödigt som AF och elektronik har de lyckats få ner priset till en rimligare nivå, närmare halva mot ett märkesobjektiv med AF.

Då är såklart det första man frågar sig, kvalitén är den i nivå med priset? Nej inte vid en första test, objektivet är i metall med en bred fokusring i lite hårdare gummi som har lagom motstånd. Utseendet är väl menat att likna Sigma EX med sina dubbla räfflor i fokusringen och guld "fartrand". Bländarringen är däremot i vanlig hårdplast och lägena känns som de sitter lite nära varandra men är ganska distinkta när de klickar i. Bländartalet täcks dock av den inbyggda blixten så man får luta kameran ordentligt för att se vilket man har i (på Sony a100).

Byggnad

På Sony fungerar ljusmätaren i huset men man skall enligt manualen kompensera med ett extra EV vilket verkar stämma hyfsat bra. Jag har inte fotat manuellt så mycket innan så jag kan inte komma med några exakta kommentarer på just detta. AF saknar jag inte, ställer man in det på 0.5m så har man skärpa till oändligheten så behöver man inte tänka på det så mycket.

Sony a100 har ju bara 10Mp men på den så verkar objektivet skarpt, fotade på bländare 5.6/8 och såg ingen uppenbar oskärpa. Dock lider den av CA men den ligger som en ganska tunn mörk lila rand och blir mer utmärkande längre ut på kanterna av objektivet, det finns även lite här och var närmare mitten om man zoomar in på bilden men då ganska svag. Vidöppen har jag fått lite problem med en ljus aura runt föremål och oskärpa men det kanske delvis var SBS, dock funkar väl inget objektiv som bäst på största bländare.

Det är väldigt annorlunda att fota med vidvinkel, men det är inte alls så opraktiskt som jag från början befarade. Både byggnader och människor, speciellt folksamlingar är rätt praktiskt och roligt att fota. Så har du lite pengar över och känner att din objektivsamling behöver kompletteras med något annorlunda så är det ett bra köp. Det finns i Sverige men även på E-bay om man föredrar att handla där.

Vaktavlösning

Cyberphoto

E-bay

 

Anmäl
2010-03-16 17:31 #1 av: Martin

Tack för en intressant recension. Ett fish-eye står väl inte högst på listan den dagen jag köper en systemkamera men kan säkert hamna i väskan efter ett tag. Saknade prisuppgift i recensionen men såg när jag följde länken att det låg på precis under 2.900 kr så det är ju inte så farligt dyrt om man nu är intresserad.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2010-03-16 18:15 #2 av: MonisN

Fish-eye är inte heller min högsta prio, men klart intressanta bilder blir det. Speciellt den första bilden är ett spännande perspektiv.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-03-16 18:33 #3 av: MartinO

Fisheye är väldigt speciellt, och erfarenhetsmässigt används det inte så ofta. Jag har en budgetlösning, jag ropade in på auktion. Ett tyskt fisheye som gängas in i filtergängan på mitt 50mm f/1,8. Det fungerar bra de få gångerna man vill ha effekten.

Om vi bortser från ovanstående, så tycker jag Samyang nischat sig rätt och presenterat ett hyfsat fisheye till ett moderat pris.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-03-16 21:14 #4 av: Lakrits

Nä det är ju inget all-around objektiv men ändå inte alls så opraktiskt som jag trodde, byggnader går att få lite roliga och en böjd horisont ger lite roliga landskap etc. Det gick inte att direkt länka men den shopen jag länkade till på e-bay köpte jag det ifrån för 2100:-

Jag har ju lite mixade objektiv 15-400mm så detta blev ett roligt tillskott i min "budget" samling

/Mattias

Anmäl
2010-04-12 09:39 #5 av: MonisN

Den dagen jag äger alla objektiv jag vill ha så kommer detta också absolut att finnas med i samlingen!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-12 10:18 #6 av: Inkanyezi

#5 Är det samlargenen som är aktiv? Foten i munnen

Anmäl
2010-04-12 10:37 #7 av: MonisN

#6 Det är absolut inte samlandet i sig som är viktigt, utan kvalitén på optiken. Ska man jämföra budget med proffs så är det väl ungefär som Rolls Royce och Skoda. Vem vill inte åka Rolls Royce?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-12 10:46 #8 av: [mingdie]

#5 LBA?

Anmäl
2010-04-12 10:58 #9 av: MonisN

#8 ?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-12 13:17 #10 av: [mingdie]

Det är något som en kille som heter Lance i Australien som använder Pentax startade. Det står för Lens buying addiction. Pentax har den fördelen att du kan använda alla deras gamla objektiv från över 60 år tillbaka så det finns många att samla på. LBA blev ett namn för alla som samlade på objektiv.

Det började som ett skämt men blev så stort på olika forum så att Lance fick ett antal objektiv gratis av Pentax som tack för bra reklam.

Anmäl
2010-04-12 13:45 #11 av: Inkanyezi

Jo, visst har jag fattat det där med Rolls Royce och Skoda. Så var min första bil en VW-bubbla, och jag har också haft Citroën 2CV och Renault 4L. Men när jag skaffade kamera gjorde jag lite annorlunda, och jag samlade också lite grann, och det är väl dom grejerna som samlar damm här hemma numera sen jag har gått över helt till digitalt. Mitt samlande har minskat, och jag ska försöka återanvända en del av det jag har till min lilla kamera genom att använda adapter för att få Contax-optiken att passa på min Panasonic.

Nya objektiv ligger väldigt lågt på min prioriteringslista, om alls.

Den dagen det dyker upp en tilt-adapter till Micro 4/3 däremot; då tänker jag mig att min 35 mm Distagon får nytt liv, och att jag kanske skaffar ett par ännu kortare vidvinklar för att använda till den lilla kameran. Det enda som jag saknar med småkameror är just att kunna vinkla optiska axeln mot filmplanet, för att kunna sträcka ut skärpan utefter ett plan som jag väljer.

Anmäl
2010-04-12 14:49 #12 av: MonisN

#10 Jaha! Då kanske man kan få lite gratis grejer från Canon när man samlat ett tagFlört

#11 Jag kör fortfarande VW! Min första bil var också en bubbla, sen har det varit några andra märken efter det, men nu är jag tillbaka till VW sen många år, en Golf. Skulle faktiskt inte vilja ha en Rolls, men gärna några L objektivSkrattande  

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2010-04-12 15:04 #13 av: Inkanyezi

Efter att ha kört alldeles för långt låter jag numera andra göra det. Jag har numera en cykel som mitt främsta fortskaffningsmedel, och de få gånger jag verkligen behöver en bil, då hyr jag en eller tar en taxi.

Det här hörde väl närmast till snick-snack-tråden, och har så klart väldigt lite att göra med objektivet från Samyang.

Det finns faktiskt en riktig pärla till från den tillverkaren, en 85 mm 1,4 som är billig och dessutom tecknar oförskämt skarpt. Om jag hade en fullformatskamera skulle den absolut ha kunnat ligga på min lista över grejer att skaffa. Nu har jag en Micro 4/3, och med adapter kommer jag ju att ha min Planar 50 mm 1,4 som kanske kan användas till porträtt. Jag vet sedan förr att den är rejält skarptecknande redan vid full öppning och att den har trevlig boké.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.