Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Bildhantering

Reflektioner kring bilder.

2010-04-03 03:40 #0 av: Geronim0

Vad är det som gör att man stannar till vid vissa bilder och kommenterar? Ibland skriver spaltmetrar, och i andra fall inte ens höjer på ögonbrynen?

Den här artikeln kommer att starkt färgas av min personliga uppfattning, ni får ta det för vad det är men jag tror flertalet av er nickar instämmande när ni läst igenom den.

Det jag tänker skriva om är vad som får mig att stanna till och kommentera en bild. Många bilder går mig förbi utan att jag ens höjer på ögonbrynen, dessa lämnas också utan kommentar från min sida.

För att jag skall kunna ge vettiga kommentarer/Kritik på en bild krävs att bilden "talar" till mig, att jag blir berörd. Inte nödvändigtvis berörd på ett glatt och positivt sätt, men berörd.
De flesta husdjursbilder är just sådana som bara passerar för det är oerhört svårt att fotografera det egna husdjuret på ett sätt som tilltalar andra än de närmast berörda. Därmed inte sagt att man inte skall använde djuret att träna sina fotografiska färdigheter på.

Något annat som är oerhört svårt är att fota den egna familjen. Brödrar, systrar, kusiner och mammor passar bäst i det egna albumet. Det är sällan den stora massan öht. bryr sig om en bild på mormor med krans i håret på midsommarafton komponerad med midsommarstången stickandes upp från huvudet.

En bra bild för mig är en enkel bild med ett tydligt språk som jag kan förstå. Har den dessutom ett budskap jag kan ta till mig ger det ytterligare pluspoäng men det duger aldeles utmärkt med en välkomponerad naturbild då natur och i synnerhet fåglar är mitt stora intresse, ni som inte riktigt håller med här kan byta natur och fåglar mot valfritt intresseområde.

Bemöt gärna mina åsikter i en saklig och givande diskussion. Det är utvecklande för oss alla!

Anmäl
2010-04-03 13:39 #1 av: [mingdie]

Efter att ha tänkt på ditt inlägg en stund så får jag nog hålla med dig i det mesta. Det du säger om husdjur och familj stämmer väl. Jag inkluderar även egna barn i detta då man som förälder blir lite blind när man fotar det egna barnet. Det kan vara mycket lättare att få bra bilder på andras barn.

En bra bild behöver för min del inte ha något budskap men den skall ge mig något när jag tittar på den. Det kan vara en färgkombination, ett visst ansiktsuttryck i ett porträtt eller i sportsammanhang en fart och actionkänsla.

Så i det här fallet kan jag inte argumentera emot dig. Det är svårt att skriva vad som gör att man fastnar för ett visst foto men det är enkelt att skriva vad man inte tycker om.

 

Anmäl
2010-04-03 13:46 #2 av: schnecke

#1 Jag håller med dig! Bilden behöver inte alltid ett budskap men man kan säga att bilden ska tala till en, alltså den ska berätta till mig vad jag ser, om ni förstår?

Anmäl
2010-04-03 14:35 #3 av: HellviHumle

Familjealbumsbilder hör hemma i sitt album. Tyvärr är det ganska lätt att blanda in sina egna känslor i bilden. Känslor som inte syns för andra betraktare.

Annars så ansluter jag mig till åsikten att en bild inte behöver ha något budskap för att tilltala mig.Det kan räcka med ett mönster, färgsättning, detaljer eller liknande.

HH

Anmäl
2010-04-03 14:35 #4 av: Geronim0

Absolut måste bilden inte ha ett budskap för att vara tilltalande, men ibland har den det och ännu mera ibland framgår det tydligt, det gillar jag.

Men givetvis räcker det att det är en i mitt tycke bra bild med något som fångar mitt intresse, något som "talar till mig."

Anmäl
2010-04-03 16:03 #5 av: Inkanyezi

När jag fäster mig vid en bild för själva bilden, så har den någonting som får mig att stanna upp, något som talar till mig, men det betyder inte alltid att jag kommenterar den eller att kommentaren blir särskilt lång.

Jag har ju hållit på rätt länge med foto, och jag har alltid varit med om samtal kring det tekniska, utöver det bildmässiga, och jag delar i rätt hög grad upp det efter de två linjerna. Många gånger avstår jag från att kommentera, eftersom det som jag säger många gånger kan gå långt över huvudet på den som har lagt upp bilden, men ibland, och särskilt när postaren uttryckligt frågar, och jag ser tekniska detaljer som jag tycker kunde behandlas annorlunda, då kan jag lägga in en rätt omfattande kommentar. Ibland kan jag nämna olika tekniska knep utan att kommentera själva bilden. Det är i såna lägen som jag ser att just den bilden kanske skulle kunna bli bättre av att behandlas annorlunda.

Så det har inte bara att göra med om jag fäster mig vid bilden, hurdan kommentar jag gör, och När jag lägger teknikkritik så har den egentligen inget med det bildmässiga att göra utöver det tekniska, som gäller skärpa, skärpedjup, skärpans placering, belysning, kontrast och färger. Kanske den som får en sån kommentar upplever det negativt att få en massa kritik om teknik men ingenting om bilden, kanske upplevs det som en sågning, men det är i själva verket snarare att jag försöker hitta medel att förstärka idén bakom bilden, genom att ge den mer liv, mer intressant form. Jag skulle knappast göra ett långt inlägg om en bildidé som jag ser som meningslös att jobba vidare med.

Jag vet inte om ett nätforum funkar särskilt bra för den sorts samtal som man brukar föra vid fotokurser och i fotoklubbar. Här är många av kommentarerna av typen "jättefin bild", och när man börjar peta i den på detaljer kan det ses som att man inte håller med den som tyckte den var fin. Och så är det i själva verket att man tycker att idén är bra, men att den skulle kunna vinna på att jobbas lite mer med.

Och många gånger kommer det upp bilder som är helt genomarbetade och som jag inte kommenterar alls, även om jag faktiskt gillar bilden och tycker att den är kanonbra. Lite som att det behövs inte någon kommentar, bilden talar för sig själv. Det gäller exempelvis det mesta som pellepiano lägger upp. Jag har inte ens funderat över vilken grupp han väljer för bilderna, men jag tror att de är mer för att visa, och att de kan stimulera andra till att lägga ner mer jobb på att göra fina bilder.

Och i den andra änden av skalan har vi ju en uppsjö av nybörjare, som jag har väldigt svårt för att kommentera, och jag gör det i regel inte heller. Bilder som för mig utöver att vara tekniskt sisådär är rent allmänt intetsägande. Typiska "kort", knäppta med blixt rätt på och kanske utan eftertanke. Kamerans automatik på grönt, eftersom esoteriska saker som bländare och slutartid ligger utanför intressesfären. Fotografi betyder ju skrift med ljus, och kanske är det där som "blixt rätt på" stör mitt fotografiska sinne. Det är ett ljus som fotografen aldrig ser, det uppstår i ögonblicket när man trycker på knappen, och det är hundra procent konstgjort, men framför allt, det kan aldrig redovisa det man ser, eftersom man aldrig ser just det ljuset. Men jag går i regel förbi dom bilderna och kommenterar inte. Det avspeglas också i mitt eget sätt att ta bilder, i det att jag nästan aldrig använder den inbyggda blixten.

Så det kan finnas olika skäl att kommentera, och det är omöjligt att veta hur kommentarerna man ger kommer att tas emot. Ett medium där man skriver har ju inte samma uttrycksmöjligheter som ett samtal där man talar med varandra, och det finns hundratals sätt att missuppfatta, och har man väl börjat, så kan det vara kört.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.