Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Recensioner

Recension - Ett bra skräpstativ

2010-11-10 20:37 #0 av: MartinO

Rubriken kan verka lite förvirrande, men det klena, instabila Manfrotto Modo 785B har sitt berättigande på marknaden.

Jag har haft det här stativet i min ägo ett par år och har därmed kunnat utvärdera det väl.

Med sitt pris på strax under 800 kronor passar det mångas budget, men det skall passa kameran också. Max belastning är ynka ett kilo. Man har haft i tanke att göra stativet kompakt och benen är i fem sektioner. Det blir då "spindelben" av det hela och jag lovar att man bara snubblar över det en gång - sedan blir det soptunnan.

Stativhuvudet har "pistolgrepp" vilket gör det lättjobbat. Det finns ett kamera och ett videoläge. Skillnaden är att i videoläget kan man panorera utan att riskera att huvudet "doppar". Det är även användbart när man skall göra en panoramabild med vanlig kamera. Tyvärr saknas gradskala.

 

Uppfällt.JPG

Jag placeradde stativet i mitt garage med en kikare monterad som illustration, även om jag ofta använder stativet just till lätta kikare. Uppfällt är stativet max 150cm.

 

Spagat.JPG

Här är den riktiga finessen med stativet. Mittpelaren är löstagbar och stativet kan fällas ut i spagat för macrofoto. För den som undrar, så är det något så ovanligt som en macrokikare som sitter på stativet.

 

 

kompakt.JPG

Då mittpelaren är delbar blir stativet endast ca 35 cm i transportläge med huvudet avmonterat.

 

Vem passar då stativet för? Den med en avancerad kompaktkamera som vill kunna öka på exponeringstiden och slippa blixten, eller den med en lätt systemkamera. Har man dessutom en lätt vidokamera i sin ägo och vill ha ett lättransporterat stativ är valet givet.

 

Plus:

  • Priset
  • Flexibiliteten
  • Kompakt i transportläge
  • Bottenpluggen i mittpelaren fungerar som "mejsel" till snabbfästet
  • Vattenpass i stativhuvudet

 

Minus:

  • Ömtåliga ben
  • Beslagens livslängd känns begränsad
  • Snabbfästet glappar något

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-11-11 09:18 #1 av: majlar

Intressant artikel, då jag går i köptankar. Men jag vill ha ett lätt stativ och inte för dyrt.

Har du några fler tips, så vore jag tacksam. Det ska passa en Nikon D60

Anmäl
2011-01-07 15:55 #2 av: Banankaka320

Jag köpte ett "HAMA" stativ för några veckor sen för ca 300kr och den är väldigt bra :D Använder canon till den, jag vet inte om Nikon passar men då borde man ju kunna byta ut fästet förmodligen :)


Anmäl
2011-01-07 17:49 #3 av: majlar

Jag fick ett Velbon Df 60 i julklapp. Fungerar riktigt bra.

Anmäl
2012-04-07 11:53 #4 av: perrynillaa

Jag har också köpt ett hama stativ och det kostade bara 199 kr, det fungerar jättebra och jag är nöjd med det. Bättre pris än så får man dessutom knappt!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.