Många är upprörda över den nya avgiften för externa hårddiskar som införs första april. Dessvärre är det inte ett aprilskämt, utan våra backuppmedia blir med den nya avgiften 200 kronor dyrare i grossistledet. Här visar jag hur man enkelt sätter ihop sin egen USB-hårddisk och helt lagligt kringgår den nya avgiften.
Jag inhandlade på MediaMarkt ett 2½" SATA hårddiskkabinett med USB-gränssnitt för 99 kronor, och i det ska jag sätta en gammal hårddisk som jag har liggande sedan jag graderade upp min bärbara dator. I paketet finns:
- Hårddiskkabinett SATA 2½" till USB
- Fodral till den externa hårddisken
- USB-kabel grenad för strömförsörjning
- Skruvmejsel för monteringen
- Installationssanvisning
Installationsanvisningen förklarar inte hur man sätter ihop den, utan bara hur man ansluter den till datorn för Windows och MacIntosh. Det är egentligen rätt enkelt, för man behöver bara plugga in de två USB-kontakterna. Kontakten som grenar sig är den som för över data, och den som sitter i änden tar bara emot ström. Om man vill kan man koppla en USB-adapter för 5V där, och på en del datorer räcker det med att koppla in USB-kontakten för data. Det beror på hur mycket ström datorn orkar driva på USB.
Man börjar med att plocka ur hårddiskkabinettet och vända uppochner på det, så hittar man den lilla skruven som den medföljande skruvmejseln passar till.
Man tar bort skruven och skjuter locket en liten bit uppåt för att frigöra det.
Nu är det dags att stoppa i hårddisken. En SATA-hårddisk har standardiserad placering av kontakterna i bakänden, så den passar direkt i kabinettets gränssnitt. Det är bara att skjuta ner hårddisken mot kontakterna i gränssnittet, så glider den in när man trycker till lite grann.
När hårddisken är på plats ordentligt inskjuten mot gränssnittet är det bara att sätta på locket igen och dra fast den lilla skruven och den nya portabla hårddisken är färdig.
Den nya hårddisken är färdig att kopplas in i vilken dator som helst. De två kontakterna behövs för att alla USB-uttag inte kan driva tillräckligt med ström för en hårddisk. Den sista kontakten har enbart strömanslutning, det är den som sitter där kabeln grenar sig som för över data. Hårddisken kan anslutas direkt till Windows, MacIntosh eller Linux, och om man har Linux eller MacIntosh kan man formatera den med dessas filsystem. Det är dock en fördel om man använder FAT32, eftersom alla datorer kan ta det filsystemet, men då måste man också se till att alla filer har namn som stämmer med begränsningarna i Windows.