Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Utrustning

Bygg din egen USB-hårddisk

2011-02-03 00:58 #0 av: Inkanyezi

Många är upprörda över den nya avgiften för externa hårddiskar som införs första april. Dessvärre är det inte ett aprilskämt, utan våra backuppmedia blir med den nya avgiften 200 kronor dyrare i grossistledet. Här visar jag hur man enkelt sätter ihop sin egen USB-hårddisk och helt lagligt kringgår den nya avgiften.

Hårddiskkabinett i förpackning

Jag inhandlade på MediaMarkt ett 2½" SATA hårddiskkabinett med USB-gränssnitt för 99 kronor, och i det ska jag sätta en gammal hårddisk som jag har liggande sedan jag graderade upp min bärbara dator. I paketet finns:

  • Hårddiskkabinett SATA 2½" till USB
  • Fodral till den externa hårddisken
  • USB-kabel grenad för strömförsörjning
  • Skruvmejsel för monteringen
  • Installationssanvisning

Installationsanvisningen förklarar inte hur man sätter ihop den, utan bara hur man ansluter den till datorn för Windows och MacIntosh. Det är egentligen rätt enkelt, för man behöver bara plugga in de två USB-kontakterna. Kontakten som grenar sig är den som för över data, och den som sitter i änden tar bara emot ström. Om man vill kan man koppla en USB-adapter för 5V där, och på en del datorer räcker det med att koppla in USB-kontakten för data. Det beror på hur mycket ström datorn orkar driva på USB.

Man börjar med att plocka ur hårddiskkabinettet och vända uppochner på det, så hittar man den lilla skruven som den medföljande skruvmejseln passar till.

Deltaco kabinett USB-SATA 002.JPG

Man tar bort skruven och skjuter locket en liten bit uppåt för att frigöra det.

Deltaco kabinett USB-SATA 003.JPG

Nu är det dags att stoppa i hårddisken. En SATA-hårddisk har standardiserad placering av kontakterna i bakänden, så den passar direkt i kabinettets gränssnitt. Det är bara att skjuta ner hårddisken mot kontakterna i gränssnittet, så glider den in när man trycker till lite grann.

Hårddisken passas in mot gränssnittet

När hårddisken är på plats ordentligt inskjuten mot gränssnittet är det bara att sätta på locket igen och dra fast den lilla skruven och den nya portabla hårddisken är färdig.

Hårddisken ligger ordentligt inskjuten i kontakterna

Den nya hårddisken är färdig att kopplas in i vilken dator som helst. De två kontakterna behövs för att alla USB-uttag inte kan driva tillräckligt med ström för en hårddisk. Den sista kontakten har enbart strömanslutning, det är den som sitter där kabeln grenar sig som för över data. Hårddisken kan anslutas direkt till Windows, MacIntosh eller Linux, och om man har Linux eller MacIntosh kan man formatera den med dessas filsystem. Det är dock en fördel om man använder FAT32, eftersom alla datorer kan ta det filsystemet, men då måste man också se till att alla filer har namn som stämmer med begränsningarna i Windows.

Kabinettet hopsatt och med USB-kabeln ansluten

Anmäl
2011-02-03 09:35 #1 av: MonisN

Tack för en mycket bra och utförlig artikel med tydliga bilder.

Är du motståndare till den nya avgiften kan du skriva på protestlistan som kommer att överlämnas till copyswede och Regeringen.

Protestlistan

 

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-02-03 09:58 #2 av: AktieTrader

Jättebra artikel.

Vill man göra det riktigt enkelt så kan man köpa en USB docking station. Där stoppar man bara i disken uppifrån. Klart!

http://www.dustin.se/pd_5010120124.aspx 244kr USB 2.0

http://www.dustin.se/pd_5010462937.aspx 375kr USB 3.0

http://www.dustin.se/pd_5010184915.aspx 655kr USB 2.0 dubbla diskar.

Anmäl
2011-02-03 10:23 #3 av: uffelarsen

Tackar Inkanyezi!

Bra tips som vanligt , Den kommande lagen är ju fullständigt absurd! dom som har lagt upp underlaget för denna lagen kan ju rimligtvis inte ha någon som helst koll på hur det funkar i verkligheten, lagar ÄR till för att följas ,men när det stiftas sådana här ogenomtänka rent utav dumma lagar så tappar allmänheten respekten för lagen vilket alla förstår inte är så bra, nu menar jag inte just denna lagen men lag i allmänhet.  ett "dåligt exempel" när jag var i Aten för många år sedan så fanns det en lag som gick ut på att, för att minska utsläppen så fick bilar med jämt reg nummer bara köra i staden på jämna datum och vice versa. En Atenare som jag pratade med sa att nu hade dom flesta minst 2 bilar istället beroende på reg nummer. därför att dom kunde ju inte typ jobba varannan dag eller liknande. Nej gå in på sidan som MonisN länkade till och skriv på för att protestera mot denna fullkommligt ogenomtänkta dumma lag.

Anmäl
2011-02-03 10:55 #4 av: Inkanyezi

Den nya avgiften på externa hårddiskar tas ut hos importören. Avgiften är olika beroende på hur stor hårddisken är. Hårddiskkabinett och dockningsstationer innehåller ingen hårddisk och där tas ingen avgift ut. Inte heller tas avgift ut på lösa hårddiskar, utan bara på hårddiskar som kan anslutas direkt till en dator utan ingrepp.

Hårddiskkabinett finns från omkring 80 kronor för 2½" och omkring 200 kronor för 3½", där det också ingår en strömadapter. De större hårddiskarna drar mer ström och kan i regel inte drivas från USB.

Redan idag kan man plocka ihop en extern hårddisk till lägre kostnad än de som finns att köpa. En fördel med att sätta ihop sin egen är att man själv kan bestämma vilken hårddisk man ska stoppa i. Många av de externa har märken som inte säger någonting om vilken hårddisk det handlar om; exempelvis LaCie tillverkar inte några hårddiskar, utan de sätts ihop med komponenter från andra.

Det här är alltså inte att smita från skatten, för enligt Copyswede tas avgiften ut av importörer och tillverkare och skulle därmed inte drabba kunden. Det är helt enkelt ingen avgift, eller skatt, vilket är ett riktigare uttryck, på hårddiskar som man själv sätter ihop. Det är bara den som yrkesmässigt importerar eller tillverkar externa hårddiskar som ska betala avgiften.

När man tittar på avgiftens storlek, så kanske man inte förstår hur den slår i slutledet. Hos importör eller tillverkare ökar alltså kostnaden, och den tas ut från nästa led, som också får ökad kostnad. När varan når slutkunden har alltså två eller tre mellanled lagt på sitt pålägg, och därutöver tillkommer moms även på avgiften. När en hårddisk har en avgift på 160 kronor betyder det att slutkundens pris kan gå upp mellan 300 och 400 kronor, för att täcka påslag i mellanleden och momsen.

I dagsläget är prisskillnaden liten mellan en hårddisk som man sätter ihop själv och en som är färdig, men efter att den nya avgiften börjar tas ut blir skillnaden ganska stor. Eftersom det är så struntenkelt att montera en hårddisk i kabinett eller stoppa den i en dockningsstation, är det en enkel och bra lösning för oss som fotograferar. Det är inte svårare att stoppa en hårddisk i en dockningsstation än att ladda batteriet till kameran.

Anmäl
2011-02-03 19:43 #5 av: Leakim72

Tack för en mycket bra artikel. Min externa hårddisk börjar bli till åren samt snart full. dags för en ny men resa och lite kameratillbehör kommer före så efter avgiften har införts så blir det dags med en till HD och då ska jag absolut göra enligt denna varianten.

/Mikael

Anmäl
2011-02-03 22:54 #6 av: Lynxx

Mycket bättre, som sagt, att köpa en lös disk - då kan man välja märke.

Man får se till att bunkra ngr USB-minnen innan 1:a april bara.

/L

Anmäl
2011-03-13 10:35 #7 av: Inkanyezi

#6 USB-minnen är praktiska, men storleken på dem ökar ständigt, och priset sjunker. En  avgift som den här kommer så klart att drabba de stora USB-minnena mer, och det är rimligt att tänka sig att man i stället för att köpa dem inom Sverige, köper från annat håll.

I dagsläget kan man få 4GB för under femtio kronor och 16GB för ungefär 200. För ett år sedan var priserna ungefär det dubbla, och vi kan räkna med att det kommer att sjunka i liknande takt framöver. Det finns redan minnen på 64GB i handeln, och det kommer säkert inte att dröja länge innan flashminna närmar sig en terabyte. Det är också ett av skälen till att man nu har skapat en ny USB-specifikation med högre överföringshastighet.

Kopieringsavgiften är en flopp redan innan den har genomförts. Dess största brist är att den inte har allmänhetens stöd, främst för att den är moraliskt förkastlig. En industri som inte är lönsam ska inte snylta på andra, den ska gå omkull.

Anmäl
2011-03-13 12:42 #8 av: HellviHumle

Jag gjorde det enkelt för mig och köpte en så'n här kabel. Naturligtvis får man tänka sig för vad man lägger hårddisken på. Å andra sidan så tar den både SATA- och IDE-diskar.

HH

Anmäl
2011-08-10 10:48 #9 av: Yfver

Jag har inget emot denna avgift. Tycker att den är helt ok då det delas ut pengar till upphovsrätts ägare av olika media.

Dessa avgifter har ju tidigare även legat på kasetter, dat band, cd skivor, dvd skivor och anndra inspelningsmedia.

Men jag liksom de flesta gillar när man kan komma undan avgifter och merkostnader.

Det absolut enklaste sättet om man inte vill hålla på att skruva själv är då att använda sig av eBay. Jag köper nästan allt från england eller usa via eBay international, och dessutom till mycket låga eller inga fraktkostnader alls. Det i kombination med de redan lägre priserna och direktleverens hem är perfekt.

Anmäl
2011-08-10 10:59 #10 av: Inkanyezi

Det som är uppenbart störande för oss som fotograferar är så klart att vi använder våra externa diskar i första hand för att lagra vårt eget material. Det är helt enkelt inte rätt att ta ut avgift på de här medierna som inte ar, som lagen säger "ägnade" till sådan kopiering som avgift tas ut för. Inte heller mp3-spelare hör till den kategorin.

Så det är inte så enkelt som att bara "slippa avgift". Det handlar om en avgift som är orättvis, och som inte borde tas ut. Vi som förvarar vårt eget upphovrättsskyddade material får ingen del av de här avgifterna, det är en utpressning mot oss, eftersom vi avtvingas avgiften på ett sätt som vi har svårt att värja oss emot.

Dörför föredrar jag att skaffa mina hårddiskar utan avgiften; det är avgiften som är fel, även om jag har råd att betala den. Jag vänder mig emot den moraliska svagheten i resonemanget från Copyswede, som är det beslutande organet som har bestämt avgiften. Copyswede är inte ett organ som tar tillvara upphovsrätt, tvärtom. Copyswede försvarar bara ett industriellt komplex där vissa upphovsrättshavare kan få en mycket liten del av avgifterna som tas upp, genom att vara med i vissa organisationer.

Avgiften är oskälig, orätt, och den stöter mitt rättsmedvetande. Copyswede trampar på min upphovsrätt, genom att hävda att avgiften går till upphovsrättshavare. Jag är en person som har upphovsrätt, och de tar ut avguften av mig för att fördela den till andra som inte har upphovsrätt till det som jag lagrar på mina hårddiskar.

Anmäl
2011-12-10 10:59 #11 av: RobinGee

Jag förundrar mig vad som händer och pågår när jag läser sånt här. Jag bor i Kina, och här köper jag en komplett 0.5 TB komplett disk för omkring 400 kronor (Hitachi)

Anmäl
2011-12-10 17:49 #12 av: Inkanyezi

Jo, och prishöjningen fick inte genomslag här heller; någon slags dispens, så priserna har inte gått upp så mycket att det egentligen lönar sig att pilla ihop en extern hårddisk själv. Men som det såg ut i början av året skulle det bli en saftig höjning av priset.

Anmäl
2013-10-22 12:40 #13 av: Inkanyezi

Och nu har Copyswede fått igenom att alla hårddiskar ska straffskattas för mäjligheten att lägga in upphovsrättsskyddat material, så ett par av argumenten i den här artikeln är därmed inaktuella. Jag tycker ändå att det är onödigt att ta bort den, eftersom den ganska väl visar hur man gör för att stoppa in en hårddisk i ett kabinett. Själv har jag gjort det med några hårddiskar som jag har gjort om till portabla när jag har graderat upp datorer för att få större hårddisk.

Kanske man skulle haka på eventuell kampanj mot avgiften, som är orättfärdig, genom att den framför allt endast gynnar stora företag som hanterar rättigheter för ett stort antal upphovsmän, och upphovsmän som är del av vissa organisationer. Vi som använder våra lagringsmedia till våra egna bilder har dem ju till vårt eget material, och vi får ingen ersättning från Copyswede, eller eliminering av avgiften för att vi inte kopierar material från dem som Copyswede företräder. Att avgiften dessutom tas ut för apparater som inte kopierar, utan endast återger innehållet, är en inkonsekvens som borde ha tagits bort för längesen.

Anmäl
2013-10-22 13:17 #14 av: HellviHumle

Lika korkad avgift som TV-licens för datorn!

HH

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.