Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Recensioner

Fotografmobilen

2011-02-20 21:32 #0 av: MartinO

Recension av Nokia N8

 

Den här gången skall vi behandla något så ovanligt som en mobiltelefon.

Jag har varit motståndare till kameramobiler under lång tid och det är inte utan anledning, då de normalt levererar en mycket medioker bildkvalité. Att bygga in en kamera i en telefon har för mig känts lika naturligt som att bygga in en kamera i en brödrost.

När det var dags för mig att skaffa ny telefon, så tittade jag inte först och främst på kamerafunktionen, utan möjligheten till USB On The Go.
USB OTG ger möjlighet att koppla in usb-enheter direkt i telefonen, som till exempel systemkameran och kunna föra över bilder till internet eller e-mail utan tillgång till dator.

En av de sk. smartphones som har USB OTG är Nokia N8. Den skall dessutom ha den bästa inbyggda kameran, så N8:an blev en allt starkare kandidat.
Dessutom har telefonen HDMI-utgång, vilket är trevligt vid bildvisning, eller när man vill arbeta bekvämt vid en monitor med ett Bluetooth-tangenbord och dito mus.
Nokia N8 har för mobiltelefoner en rejält tilltagen sensor som mäter 1/1.83". Men att trycka in 12 megapixlar på en sådan liten yta bäddar för brus i sämre ljus. Som hjälp kan man välja lågt iso och använda den inbyggda xenonblixten (inga lysdioder här inte).
Under goda ljusförhållande imponerar telefonens kamera med fast bländare om f/2,8 och Carl Zeiss-optik.

Med dessa förutsättningar, ställer det högre krav på fotografen för att bilden skall bli bra. Det gäller att inte låta telefonen välja inställningar hej vilt, utan att arbeta efter de förutsättningar som finns. Det är extra positivt att telefonen genererar EXIF-data, så man kan se vad den hittat på.

Medföljande retucheringsprogramvara är bra och innehåller basala funktioner som storleksförändring, uppskärpning mm. Det som sknas mest är klonstämpel. Allvarligast är att valet "Save as" saknas. Programvaran skriver prompt över befintlig fil. Det gäller att ha en kopia i en annan mapp. Det finns trevlig programvara att ladda ned via Nokias OVI-store, både gratis och betalversioner. Jag har testat programvara för brusreducering, HDR och panorama. alla presterar bra.

Kort sagt, kan jag säga at det är en "makalös manick" och en fullgod ersättare till en enklare kompaktkamera. Dessutom är telefonen fylld med alla de funktioner som man förväntar sig av en modern smartphone. Något jag saknar? En detalj har Nokia glömt helt och hållet, som hade gett betyget 12 av 10. -Stativgänga!! Nu får telefonen nöja sig med betyget 10 av 10.

 

Lite exempelbilder och tillhörande croppning.

 

Linné1.jpg

 

Linné2.jpg

 

 

christiania1.jpg

christiania2.jpg

 

Audi1.jpg

 

Audi2.jpg

 

Länk till Youtubevideo jag gjort som beskriver USB OTG

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BMTEfKKjCaY

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-02-20 21:51 #1 av: [YlvaP]

Har en N8 och jag bara älskar den. Köpten den för att den har en sån bra kamera plus att det just var en Nokia. Finlands gudomliga märke. Haha!

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-02-20 23:27 #2 av: Lynxx

Annars ligger väl N bland de längst ner på listan bland de stora inom mobiler numera - frånåkta så're visslar om de. :-/ Även om just N8:an verkar vara godkänd.

---

http://www.dagensps.se/artiklar/kronikor/peppe-engberg/2011/02/16/42392030/index.xml

http://www.e24.se/business/it-och-telekom/nokias-storsta-misstag_2628857.e24

/L

Anmäl
2011-02-21 09:34 #3 av: MartinO

Smartphones är en ganska ny företeelse och de flesta användare har inte bytt ut sin första och provat olika plattformar. Det gör att man gärna talar sig varm för sin egen telefon och vi önskar inte en vs-diskussion i denna artikel.

Vi kan dock klart konstatera att Nokia haft skygglappar på sig och inte hängt med på marknaden. Samtidigt kan man konstatera att hårdvarumässigt ligger Nokia på topp.

 

Nokia N8 använder Symbian^3 som operativsystem och det är inte lika användarvänligt som Apples Ios eller Googles Android. Jag använder SPB Mobile Shell, som gör det mycket enklare att använda Symbian.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-02-21 11:32 #4 av: MonisN

Kan man ringa med den också???! Flört

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-02-22 11:33 #5 av: Lynxx

Hmm...de har problem med den - vete 17 om man kan rekommendera den asså?

Nokia har ännu inte erkänt problemen

http://www.prisjakt.nu/pryl/tele/424_nokia_har_aennu_inte_erkaent_problemen

"Nokia N8 är en av de populäraste kameramobilerna och har sålts i ett stort antal över hela världen sen lanseringen 2010. Nokia C7 är en senare modell som fått bra betyg i många recensioner och delar samma AMOLED-skärm som Nokia N8. Det har nu visat sig att flera användare märker av skärmfel där färger och nyanser är felaktiga."

/L

 

Anmäl
2011-02-22 19:48 #6 av: MajaL

Gillar min X10 mini. 8 megapixlar och bra bilder. Ska jag fota så gör jag det helst med min digitala systemare dock och inte mobilen. ;)

Anmäl
2011-02-22 21:22 #7 av: MartinO

#5 Det har tydligen funnits olika skärmar till N8:an. Har man fått en skärm med färgfel skall man reklamera. Det påverkar dock inte bildfilen, men vid visning kan det bli fel.

Mer finns att läsa här.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-02-24 22:09 #8 av: Fralice

Har också en mobil med 12.1 megapixel kamera, Sony Ericsson Satio! :D

 

Anmäl
2011-02-26 16:18 #9 av: AnnL

Har en Sonyericsson 901. Är nöjd med den kameran. Har funderat på att köpa en android. Men där finns ingen modell än med bra kamera eller?

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2011-02-26 20:35 #10 av: MartinO

För sådana diskussioner i annan tråd tack. Detta är en artikel, en resension om Nokia N8. Ovidkommande kommentarer kommer att raderas hädanefter.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-02-27 20:58 #11 av: SwedenZoo

#10 Man måste väl få gämföra Nokian med andra mobiler i denna tråd?

Anmäl
2011-02-28 21:24 #12 av: MartinO

#11. Jag var mycket tveksam att skriva denna artikel, då jag inte ville ha några vs-diskussioner. Artikeln är en recension och relevanta jämförelser är naturligtvis ok. Numera finns en speciell grupp för mobiltelefoner på foto i fokus där vi för andra mobiltelefondiskussioner.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-03-01 09:35 #13 av: Lynxx

Nokia N8 får stor uppdatering

http://www.prisjakt.nu/pryl/tele/450_nokia_n8_far_stor_uppdatering

"I uppdateringen PR 2.0 som är väntad kring slutet av mars eller början av april kommer en uppdaterad version av den inbyggda emailklienten tillsammans med en förbättrad webbläsare. Vidare har ett komplett QWERTY-tangentbord lagts till för porträttläge och det är nu lättare att automatiskt ändra profil beroende på tid och datum."

---

/L

 

Anmäl
2011-03-02 20:56 #14 av: EmelieJolly

Jag tror faktiskt inte att det är så många som vill gå runt med en sån där mobil på ett stort stativ. Om man vill fota bra bilder så tar man ju med sig sin systemkamera. Det är klart att det är bra om mobilkameran är bra om man har glömt kameran men man använder ju aldrig stativ till en mobil. Det ser ju inte riktigt klokt ut.

Anmäl
2011-03-02 21:19 #15 av: MartinO

#14

När man har en liten sensor i en mobil eller kompaktkamera, gäller det att ha lågt iso och lång exponeringstid vid sämre ljus för att minimera brus, om nu motivet tillåter det. Ett stativ är då ett måste. Gorillapod har ett litet mobilstativ som fungerar bra till N8:an med sugproppsfäste.

Det finns dessutom ett skapligt brusreduceringsprogram från Stoik som heter Noise Autofix att ladda ner från OVI Store för, i dagsläget 20kr. En god investering.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-03-02 21:21 #16 av: EmelieJolly

#15  Jag känner iaf att om jag vill ha bra bilder någonstans så tar jag inte kort med mobilen, utan med systemkameran, och jag tror inte jag är den enda som känner så.

Anmäl
2011-03-02 21:35 #17 av: MartinO

#16 Den kamera som tar bra bilder är den man har med sig. Dessutom ser jag det som en utmaning att fotografera med enkel utrustning då det ställer högre krav av dig som fotograf.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-03-02 21:57 #18 av: EmelieJolly

#17 Fast det är ju självklart att en systemkamera är bättre än en mobilkamera. Om man skulle tänka på det sättet så skulle varenda proffesionell fotograf gå runt med en mobilkamera och ta kort. Det går inte ens att jämföra skillnaden.

Anmäl
2011-03-02 23:07 #19 av: MartinO

#18 Nokia N8 är en milstolpe vad det gäller kameramobiler. Visst är en systemkamera ett bättre verktyg. Jag har aldrig påstått något annat, men storleken gör att man inte släpar med sig den alltid.

Utvecklingen på telefonsidan har nått så långt att man visst kan göra en jämförelse, som följande länkar visar.

http://www.fonearena.com/blog/24096/nokia-n8-vs-canon-ixus-130-camera-comparison.html

http://thehandheldblog.com/2010/10/04/shootout-nokia-n8-v-canon-550d-dslr/

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2011-03-03 11:10 #20 av: EmelieJolly

Man ser tydligt att 550d bilderna blev bättre och canons bilder kunde ha blivit mycket bättre om de använde rätt inställningar...

Anmäl
2011-03-03 13:56 #21 av: MonisN

Vilken idiotisk jämförelse i länk nr 2. Den som tagit dom bilderna ska nog hålla sig till mobilen som verkar vara en bra titta och tryck kamera. Ska man göra en sådan jämförelse bör man ha kunskaper att hantera en systemkamera.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-03-12 10:31 #23 av: Canaie

#22 Superbra kvalité, man kan lätt rikta fokus, mycket bättre än min "vanliga" kamera som jag numera aldrig använder.

Dessutom är de här små huliganer som knappt sitter stilla 2 sekunder..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.