Annons:
Etiketterfototeknikartiklar
Läst 4279 ggr
EvaRittsel
2006-03-17 18:01

Naturljuset bäst när amatören plåtar glas

Det är många som tycker det är svårt att plåta glas - med all rätt. Det blänker, förgrunden syns och bakgrunden tränger på. Och det är faktiskt rätt svårt. Naturens eget ljus är faktiskt det bästa för oss amatörer. Bär ut dina glas till strandklippan och plåta vid solnedgången. Det blir oftast bäst!

Det är många av oss amatörfotografer som slitit hårt vid Photoshop för att få ordning på vara glasbilder. Här är att bra exempel från ett proffs - Örs Gubás - som fotograferar åt Glashyttan Waxholm.

Örs Gubás är en fotograf som lyckats fotografer glas bra.  Här tulpanvaser av ÅSA HÖGlund , Glashyttan Waxholm.

Örs Gubás är en fotograf som lyckats fotografer glas bra. Här tulpanvaser av ÅSA HÖGlund , Glashyttan Waxholm.

Relaterade länkar
http://www.hyttan.com

Glashyttan Waxholm

 http://glaskonst.ifukus.se
Glaskonst i Fokus

http://www.125kvadrat.com

Galleri 125kvadrat, Stockholm med fler fina bilder av Gubás. 

  Av: EvaRittsel

 

Datum för publicering

  • 2006-03-17

Det gäller att arbeta med sk mjukt ljus. Man får slå blixten i ett ljust tak eller kanske ha smörpapper framför belysningen. Bäst är smörgåspapper, som är lite tjockare och allra bäst (men dyrt) är ritfilm. Tejpa fast papperet eller ritfilmen framför belysningen/strålkastarna - men se upp så det inte brinner upp.

Rikta inte heller lamporna direkt mot objektet - glaset - som ska plåtas. Rikta i stället lamporna så ljuset nuddar ditt objekt.

Andra knep är att ta med sig glaset ut i naturen och ställa det på en sten eller berghäll eller i mossan. Naturljuset är faktiskt det allra bästa ljus att plåta glas i för oss amatörer.

När du ändå måste plåta inomhus - eller rent generellt - se då till att bakgrunden är långt bort dvs kort skärpedjup eller som andra säger stor bländare på kameran. De som inte har såna finesser kan se till att väggen är långt bakom objektet.

En genväg är att välja porträttläget på kameran!

Ett annat trix är att ställa glaset mot ljuset och plåta. Eller i ett fönster där dagsljuset sipprar in.

_Här till höger är en bild där  missat det mesta och som jag har tagit… Tänkte använda mig av dagsljuset i fönstret men kunde inte fixa bort bakgrunden.
_

Här är bakgrunden därför alltför tydlig och tränger sig nästan in i glaset. Dessutom är det för mycket speglingar och reflexer av dagsljuset i glaset.

Det man missar vid plåtningen kan man fixa till lite extra med ett bildbehandlingsprogram. Man börjar med att fixa nivåerna.

Man ställer vit och svart punkt med hjälp av pipetterna. Efter detta kan man öka kontrasten en aning och göra bilden något mörkare.

Men först fixar man kontrasten.

 

Här äpipetterna i närbildr

 

Här är pipetterna i närbild

De tre små pipetterna till höger här i bilden är viktiga.
Ta den vänstra - för svärtan i bilden - och peka på det svartaste området i din bild. Sedan tar du den högra och pekar på det vitaste. Då justerar du bilden så den
blir lite bättre! Autonivåer är inte bra. De ger oftast för mycket effekt!

Lycka till och kom gärna med fler tips! Vi är många som kämpar med att dokumentera våra glasobjekt.

Eva Rittsel (med hjälp av min man fotografen Pär Rittsel)

Annons:
Robert
2006-03-17 20:50
#1

Hatten av och jag bockar för att du har friskt delat med dig utav dina kunskaper.

Hälsa fotografen!

Hälsningar

Robert

Upp till toppen
Annons: