Annons:
Etiketterfototeknikartiklar
Läst 11087 ggr
MartinO
2009-08-28 22:16

Ljusmätning i kameran

Ljusmätningen är en detalj nybörjaren ofta missar. Läs och lär.

Dagens moderna dslr-kameror har en sofistikerad ljusmätning inbyggd. Den är utomordentligt bra, men man måste tala om för den hur den skall mäta.

Förr i världen sprang man omkring med en exponeringsmätare, som mätte ljuset så man kunde ställa in rätt bländare och tid. Jag har en modern digital variant på denna som jag använder vid lite svårare ljussituationer.

De flesta moderna digitala systemkameror har tre olika inställningar för ljusmätningen, precis som vi har olika inställningar hur autofokusen skall mäta.

Matrismätning: Matrismätningen passar i de flesta situationer. En stor del av bilden mäts och ger en hyfsad balans beräknat på ljusstyrka, färg och avstånd.

Centrumvägd mätning: Hela bilden mäts, men bildens mitt prioriteras. Detta är ett klassiskt läge för porträtt.

Spotmätning: Mäter ljuset på en liten area. Normalt sett i aktiv fokuspunkt, men det kan skilja mellan olika kameror. Detta läge är att rekommendera då bakgrunden är mycket mörkare eller ljusare än motivet.

Detta är väldigt generellt skrivet, så titta i din handbok hur din kamera mäter och lär dig hur du ändrar mätningen. Proffshusen brukar ha ett speciellt reglage för detta, medan kameror i konsumentklassen kan kräva att man går in i menyerna för att ändra, eller i bästa fall en knapp hålls ned medan man vrider på inställningshjulet.

Du kan se din ljusmätning även i din EXIF-data och därmed avgöra om du använder rätt ljusmätning.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Annons:
dijete
2009-08-28 22:27
#1

Ännu en bra och viktig artikel! ;)

MartinO
2009-08-28 22:38
#2

Vill tillägga att ljusmätningen brukar finnas i Exif-datan, så man kan se om man haft fel inställning om bilden inte blev bra.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

dijete
2009-08-28 22:56
#3

#2 Jag lägger till detta i din artikel.

MonisN
2009-08-29 01:34
#4

Jag har funderat över detta och hur man ska göra. Räcker det att ställa in det läge man vill ha och sen bara ta bilden? Eller ska man göra något mer?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Inkanyezi
2009-08-29 01:55
#5

Ofta räcker det med att ställa in det läge man vill ha, åtminstone när man använder evaluerande, centrumvägd eller allmän; det är knepigare med spot.

Det finns motiv som kräver kompensation för att ge bra resultat, det mest typiska är snö, men också genomgående mörka motiv kan vålla problem för mätningen. Evaluerande mätning fungerar bra i många situationer, men inte när en stor del av motivet är mycket ljus, som när det är snö. Centrumvägd mätning brukar vara bra när man tar närbilder och porträtt, men blir lurad när man tar bilder av djur med mörk päls.

Om man inte vet hur spotmätning fungerar och om man inte har en elementär idé om ljushet i den färdiga bilden är det mycket lätt att skjuta sig i foten om man tar med spotmätning. Annars, exempelvis om man lär sig zonsystemet, kan spotmätning fungera mycket bra, kanske vara överlägset andra metoder.

I många kameror finns ett histogram som kan användas för att bedöma hur exponeringen blir, och det finns kameror som kan visa vilka områden i bilden som hamnar utanför exponeringsomfånget. Flera av systemkamerorna kan bara visa det på den tagna bilden, medan några kompaktkameror kan göra det redan innan man tar bilden. Man måste lära sig tolka histogrammet. Det finns situationer där histogrammet ska vara förskjutet åt höger eller vänster, det ska inte alltid vara balanserat.

Om man kan visualisera den färdiga bilden (zonsystemet igen), så är det lättare att bedöma hur man ska exponera, oavsett vilken metod man använder för att mäta ljuset. Evaluerande och centrumvägd är metoder som fungerar pä de allra flesta motiv, men som missar på en del motiv som är alldagliga. Den vita skärgårdsbåten som man tar på ganska nära håll blir grå om man använder centrumvägd mätning, och omgiviningen blir troligen mörkare än man vill ha den. Om man kan visualisera effekten, så förstår man att man måste kompensera mot plus för att båten verkligen ska bli vit. Om man tar en svart hund som täcker en stor del av mitten av bilden så ger centrumvägd mätning kraftig överexponering om man inte kan visualisera den färdiga bilden och tänka sig att hunden inte ska bli grå, utan svart. Alltså måste man kompensera mot minus.

catlins
2009-08-29 04:11
#6

Om jag då som ofta tar bilder på svarta hundar, hur ska jag tänka då?

Besök mig gärna på Ronias matte

Annons:
Inkanyezi
2009-08-29 09:41
#7

När det är en svart hund på bilden kan evaluerande mätning (matrismätning, utjämnande mätning) ge bra resultat om hunden inte täcker alltför stor del av bildytan. Den evaluerande mätningen är ju till för att klara knepiga ljusförhållanden, och det brukar funka bra.

Om hunden täcker större delen av bildytan kan alla metoder att mäta ljuset ge mer exponering än man egentligen vill ha. Då kan det vara lämpligt att kompensera med minus. Hur mycket får man pröva sig fram till. Min gissning är att vid evaluerande mätning kan det röra sig om upp till -1, vid centrumvägd upp till -2, och om man spotmäter upp till -3.

Sättet att tänka är att ljusmätaren vill få hundens ton att bli "medelgrå", men man vill sänka den till "svart men fortfarande teckning". I zonsystemet betyder det att den svarta pälsen ska ligga nere i zon 2 (II), medan kameran försöker få den till zon 5 (V) om man spotmäter, alltså tre bländarstegs skillnad.

Man ska kompensera med minus, eftersom man vill ha hunden mörkare. Eftersom den evaluerande mätningen försöker jämna ut och hitta bästa kompromissen för kontraster kommer den automatiskt att exponera mindre än när man spotmäter, och då ska inte kompensationen vara lika stor. Centrumvägd mätning ligger någonstans emellan spotmätning och evaluerande, och troligen ska man kompensera lite mer än med evaluerande, men mindre än med spot.

[Wriiist]
2009-09-21 19:00
#8

skulle någon kunna hjälpa mej, jag har en Nikon D50 (sigma DG 28-300mm objektiv) och har gått igenom hela nikon guiden som man fick med och hela menyn men har inte hittat nåt om ljusmätning. Har D50 inte någon lr sitter det på objektivet?

[Wriiist]
2009-09-21 19:05
#9

Glömde säga att när jag kollar på Exif-datan (tor att jag kollar rätt, det är när man klickar på pilarna på kameran och det kommer upp info om vilken slutartid man använde, hur stor bländare man hade osv?) står det Metering : Spot och jag antar att det är ljusmätning lr e jag helt ute och cyklar ;P

dijete
2009-09-21 19:26
#10

#9 Det är såklart Metering, finns i din kamerameny om du letar lite mer.

Inkanyezi
2009-09-21 21:30
#11

#8

I D50 kan det ha betydelse vilket objektiv som sitter på, vilka menyalternativ man kan välja. Dom har dolt det en bit in i menyerna (#13 i Custom Settings) och det står nära slutet i handboken, men inte särskilt informativt. Det borde vara tillgängligt med din Sigma som är antagligen är ett G-objektiv. Här nedanför är noten om vilka gluggar det funkar med:

Metering

  • Metering is available with CPU lenses only. If a type G and D lens is used when matrix metering is selected, the camera will set exposure using the full range of information available from its 420-segment RGB sensor (3D color matrix metering II). Color matrix metering II is used with other CPU lenses.
[Wriiist]
2009-09-21 21:37
#12

#11 tack så mycket :) hittade det tack så mycket

Upp till toppen
Annons: