Annons:
Etiketterfototeknikartiklar
Läst 14211 ggr
MartinO
3/3/10, 8:13 PM

Stackning av makrobilder

Ett pinsamt kort skärpedjup är vanligt vid makrofotografering. Det skall vi råda bot på nu

Många är fashinerade av makrofoto, men det är inte alltid så lätt att få till skärpedjupet. Knepet är att lägga ihop flera bilder med fokus på olika ställen i bilden, sk. stackning. Gratisprogrammet CombineZP fixar detta. Hemsidan är väl lite tråkig, men det är ju programmet som är intressant.

Till ett annat forums macrotävlingstråd skulle jag fotografera ett knäckebröd och ville ha det ur en annan vinkel, nämligen kanten på brödet.

R0010770.JPGHär är motivet i ministudion. Att fotografera med bälg ger ännu kortare skärpedjup än ett vanligt makroobjektiv.

DSC_1564.JPGHär syns tydligt hur kort skärpedjupet är.

New-Out99999_99998.jpgDen färdiga bilden stackad med 7 bilder, Beskuren för ovan nämnda tävling för att det inte skulle bli så lätt, men skärpan låg långt utanför beskärningsområdet.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Annons:
MonisN
5/13/10, 12:56 PM
#1

Jag är nog trög, men jag fattar inte riktigt.. Måste man ta flera bilder på samma objekt (7 i ditt fall) men med olika fokuspunkter, och sen sätta ihop dom till en? Hur gör man isf med en insekt som rör sig? Känns som det måste finnas ett annat knepObestämd

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


HellviHumle
5/13/10, 1:00 PM
#2

#1 Så går det till. Du får säga till den att hålla sig lugn!

HH

MonisN
5/13/10, 1:17 PM
#3

Att kunna ta 7 eller flera likadana bilder på en insekt som rör sig övergår nog min förmåga. Möjligen kan det funka om jag ger dem sömnmedel.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


HellviHumle
5/13/10, 1:46 PM
#4

#3 Du får fuska! Använd insekter som är döda eller nedkylda. Fast de brukar inte se riktigt naturliga ut. Det finns exempel på Fotosidan.

HH

Deklol
5/13/10, 2:21 PM
#5

Jag skulle inte rekommendera att kyla ner insekterna. Djurplågeri, även om de i de flesta fall klarar sig (och även om denna metoden är vanlig bland de största insektsfotograferna). Försök förstå dig på deras psyke istället. Som i mitt fall, tvestjärten. Ett nattlevande djur, dvs den vill undvika solljus. Fine, placera ett blad eller löv ovanför som skymmer ljuset så den känner sig trygg och kan stå stilla. Mycket bättre än att kyla ner dom. Att ta bilder för stacking på ett kryp som rör sig snabbt är svårt som tusan, men det går till viss del.

Ett annat exempel är hoppspindeln jag fotograferade. Efter att den fångat sitt byte gick den runt och hittade en lämplig plats att käka på. Är man riktigt försiktig i rörelserna ser spindeln inte ens en. De kan bara uppfatta rörelser med ögonen. Vibrationer, värme och annat känner den.

Om du tvunget vill ha dem nerkylda kan du gå ut tidigt en kall morgon och börja leta. Dagg lär förekomma på nästan samtliga individer, om de inte gömt sig bra. Ibland är detta possitivt och ibland negativt.

Upp till toppen
Annons: