Annons:
Etikettomsajten-ifokus
Läst 15571 ggr
MartinO
2009-11-15 22:07

REGLER FÖR KRITIKTRÅDAR

Det råder total anarki och brist på kunskap, både bland kritikbildspostare och kritikgivare.

Vi har tre kritiknivåer och där till hörande grupper.

  1. Kritik nybörjare. Här postar du som är ovan och kan räkna med att få tips hur du kan utvecklas.
  2. Kritik medel. För lite vanare fotografer. Här får du mer saklig bedömning, men samtidigt tips om hur du kan utvecklas.
  3. Kritik hård. Här förväntas det att du är en mer erfaren fotograf och kritiken är där efter.

För dig som postar bild är det högst önskvärt att EXIF-datan bifogas. Detta för att lättare kunna ge en rättvis bedömning och för att kunna ge fototekniska tips.

Bumpa, eller putta inte din tråd i tid och otid. Du kommer troligen att få svar så småningom.

Att ge kritik kräver också en del av kritikgivaren. Kritiken skall vara saklig. Kommentarer som "gillas" eller "den var bra" tillför inte kritiktråden någonting. Tala istället om vad du tycker om kompositionen, bakgundsoskärpa (bokeh) eller andra saker som tillför tråden något.

Kritikbilder är för mig ett "heligt" ämne och jag hoppas att vi alla kan hantera detta seriöst. Vi har andra grupper där du kan posta dina bilder och det är naturligtvis fritt att kommentera dem, men det är som sagt inga kritiktrådar.

Efter önskemål från medlemmar och samtidigt ha som mål att få seriositet bland kritiktrådarna, gäller följande från och med 2009-11-16.

  • Max två bilder per kritiktråd
  • Max två kritiktrådar per användare och dag

De trådar som inte uppfyller dessa enkla regler, kommer att flyttas till respektive ämnesgrupp (ej kritik)

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

  • Redigerat 2020-09-06 10:19 av DesK
Annons:
[mingdie]
2009-11-16 05:45
#1

Ett bra beslut. Två bilder känns bättre än bara en och samtidigt så slipper man trådar med  7-8 bilder.

Att ge kritik och att kunna ta kritik är något som man måste lära sig och det kan vara svårt. Ett misstag som väldigt många verkar göra är att dom börjar med att leta fel på bilden.

Börja istället med att titta om det är något som tilltalar. Se det positiva i bilden först. Om det är något som kan förbättras så kom med konstruktiv kritik så att fotografen kan få tips om hur man skulle kunna ändra bilden för att få den bättre.

Buuc
2009-11-16 20:16
#2

Jättebra! Två bilder är perfekt.

MartinO
2009-11-16 23:42
#3

Jag tackar för kommentarerna och uppskattningen i strävan att få sajten på rätt köl.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

storost
2009-11-17 17:03
#4

Gillar de nya regler! Jag upptäckte för mig själv, att det är delvis bevärlig att titta och bedömma fler än två bilder. Eftersom jag är nybörjare i att ge kritik, då har jag inte vågat att säga nånting i såna tråder.

Martin skrev: Bumpa, eller putta inte din tråd i tid och otid. Du kommer troligen att få svar så småningom.

Men hur gör jag då, när jag inte får kritik av mina bilder, men skulle vilja ha gärna kritik (hjälp)?

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

MartinO
2009-11-17 17:25
#5

Det är upp till var och en att bedöma. Efter ett par dagar är det väl okej att bumpa, inte efter ett par timmar, man ibland sett exempel på.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

storost
2009-11-18 15:03
#6

Tack för information!Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
Jojaton
2010-01-10 16:00
#7

Jättebra att ni skriver sånt här, och håller verkligen med #1 - börja leta efter det du tycker är bra med bilden - blir roligare för båda parter!

Johanna - Instagram

tjiivans
2010-01-10 22:29
#8

Hur bifogar man EXIF-datan då?
Finns den med i bilden naturligt eller är det något man måste ställa in på själva kameran eller spara bilden i nått speciellt format innan man postar?
Eller är det ok att man bara skriver in datan samtidigt som man postar bilden?

Är helt ny på det här med digitala systemkameror.
Har varit intresserad av foto och fotat i många år, men med lite sämre kameror.

tjiivans.blogg.se

spindeohana.blogg.se

Inkanyezi
2010-01-16 22:53
#9

Exif finns med i bilden direkt från kameran, men det finns redigeringsprogram som inte sparar Exif när man till exempel ändrar storlek på en bild för att den ska kunna postas här. Om programmet man har för bearbetning inte kan spara bilden med Exif kan man skriva in den (kopiera) i textrutan när man postar.

Alla kameror sparar inte alla bilddata i Exif (tyvärr), det är inte ovanligt att ISO saknas och att där bara står "Auto". Men man postar så klart de data som finns; drar med musen över dem när man läser dem i bildvisaren, kopierar och släpper i kommentarrutan. Det är lite olika i olika program hur man kan komma åt att läsa Exif, men i regel kan bildvisningsprogram visa det.

Martin
2010-01-17 23:39
#10

#1, #7 Det finns olika skolor för hur man ger kritik (börjar eller avslutar med det positiva).

Jag själv blandar och ger nog, vet inte om jag hamnar på 50/50 men nog ganska nära. Själv föredrar jag att få det negativa först, för att gå ut med den positiva feedbacken i ryggen (i de fall man får både positivt och negativ samtidigt).

Å andra sidan har jag inget emot att få enbart negativ kritik heller, förutsatt att den är konstruktiv. Jag lär mig oftast mer när jag gjort ett misstag, än när jag gjort något bra. Men såklart, är även jag i behov av positiv feedback, det tror jag att vi alla är.

mvh Martin

Jojaton
2010-01-19 21:26
#11

#10 Klart man lär sig mer när man gör misstag än när man gör rätt hela tiden, men man behöver ju uppskattning också - annars blir det ju inte kul längre! :)

Johanna - Instagram

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Azzar
2010-01-26 18:29
#14

Till MartinO!

Jag har klantat mig och lagt upp två bilder i denna tråd.
Vill du vara så snäll att radera båda inläggen/bilderna.

Stort fel av mig Azzar ber om ursäkt.Skäms

Azzar
2010-01-26 18:37
#15

Jag kommer att lägga upp bilder utan Exif. Hoppas jag får svar av Martin om detta är OK?

Scannade fotografier i S/V, tagna med film och gjorda i mörkrum. Jag använder fortfarande film ibland, med en 30 år gammal Nikon F2AS och Tri-X. Men det blir mer och mer digitalt fotande, bekvämt, inte sämre etc. Men det är skoj att hålla den gamla kunskapen vid liv, och mörkrummet ger en viss känsla av mystikGlad

MVH

Azzar

[mingdie]
2010-01-26 21:24
#16

#15 Naturligtvis skall man kunna lägga upp bilder utan Exif. Man skall kunna ge kritik ändå.

När jag ger bildkritik på fotoklubbar så har jag aldrig haft någon Exif att titta på och jag ser inte varför den behövs. Om det är någon som har problem med exponering, skärpa eller liknande och behöver hjälp så kan Exif vara ett bra hjälpmedel.

MonisN
2010-01-27 09:07
#17

Eftersom det är lite problem med Exif så kan du absolut lägga upp bilderna utan. Vissa vill ha med Exif, vissa inte om man ska ge kritik, men något tvång att skriva ut den finns inte. Men kan du se Exif i bilden så är det givetvis ett plus för många här som vill lära sig om du skriver den.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


MartinO
2010-01-27 10:25
#18

#14. Tar bort inläggen enl önskemål.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Inkanyezi
2010-01-27 10:52
#19

Jag tycker inte att Exif är nödvändigt när man lägger upp en bild för att få kritik. Strängt taget bör det väl knappast bekymra mig vilken brännvidd, slutartid eller bländaröppning som användes då bilden togs. Det är ju bilden som ska bedömas.

Däremot om någon lägger upp en bild och frågar vad det är för fel, då är det ju av stort värde att veta ISO, slutartid, bländaröppning, brännvidd och Vitbalans, för att kunna avgöra om det möjligen skulle funka bättre med någon annan inställning, eller om det är någonting som är helt tokigt. Jag såg det på samma sätt förr; exponeringsdata var inte intressanta när man skulle bedöma bilder.

MartinO
2010-01-27 11:08
#20

Jag håller med dig Inkanyezi och vi får ju inte veta data när vi går på fotoutställning. Flört

Det som är speciellt för foto iFokus är den stora dominansen av nybörjare, som behöver handfasta råd hur bilden skall bli bättre och då är Exif en stor hjälp vid bedömning.

Observera att det inte är ett krav att Exif skall bifogas, endast ett önskemål.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Annons:
MiGardet
2010-01-27 13:20
#21

Om man för musen över kritik-kategorierna kommer det upp en liten skylt som säger att man får endast ladda upp en bild per dag och max 4 i veckan. Dags att ändra det kanske?

MartinO
2010-01-27 13:25
#22

#21 Tack för upplysningen. Skall titta på det.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Azzar
2010-01-28 09:41
#23

Det här med kritik är svårt. Måste jag kritisera även ifall jag gillar bilden. Jag får ofta den uppfattningen att det kritiseras för kritiserandes skull (man måste).

Det går att hitta små "skavanker" i varje bild, och en annan viktig sak är väl att vi ser, och tolkar bilder olika.

På Fotosidan var det en fotoraf som tagit en jättefin bild av en till synes solande Lappuggla. Mitt över kroppen var det ett grässtrå som fanns i vägen och i oskärpa, det var någon som var väldigt störd av detta, sådant tycker jag är fånerier att påpeka i en naturbild. Skulle fotografen flyttat sig, och även ugglan, eller skulle fotografen gått fram och tagit bort grässtrået, vad hade då hänt med ugglan?
Det smått roliga är, personer som kommer med struntkritik oftas ej har några egna bilder att visa.

Jag är mottaglig för kritik som är saklig och genomtänkt, och som enl. mig skulle tillföra bilden något. Ett exempel är den fina kritik jag fick av Martin vad gäller en bild från en café, saklig och gjorde bilden bättre. Det är kritik och inte dumheter.

Mvh
AzzarGlad

[mingdie]
2010-01-28 10:53
#24

Ja visst är det så många gånger att det måste hittas fel i bilderna. Vissa saker som fotografen inte har kontrol över som med grässtrået i Azzars exempel ger inget om man kritiserar. Man ser inte alltför sällan liknande kritik där fotografen inte skulle ha kunnat ta fotot annorlunda.

Tyvär är det också så att en del tittar sig blind på alla detaljer och ser inte helheten i bilden. Men samtidigt så är detta ett forum med många nybörjare så vi får nog ha lite tålamod med sådan kritik.

nicro
2010-01-28 19:37
#25

Kritik behöver ju inte vara enbart negativ, det finns ju possitiv kritik oxå. :)

Martin
2010-02-02 03:14
#26

#23, 24 Nu skall vi inte dra igång debatten här igen, men kritik är tyckande. Ni ger uttryck för ert tyckande, och jag accepterar att ni tycker så. Men vänligen, låt kritiker tycka vad de vill om bilder sålänge det är sakligt. Får jag inte göra det tappar i varje fall jag intresset att kritisera (och enligt överenskommelse på pm så kommer jag inte att kommentera vissa foton).

Jag må ha fåniga kommentarer, och jag må klassas som nybörjare (trots ca 20 års fotograferande med både analogt och digitalt bakom mig), men jag tycker som jag gör - jag kan tyvärr inte rå för det.

#24 "Vissa saker som fotografen inte har kontrol över som med grässtrået i Azzars exempel ger inget om man kritiserar."

Det får stå för dig. För mig ger all saklig kritik något, och jag har själv fått en del kritik på bilder där jag inte delat uppfattning - men där kritiken ändå gett mig något. Ibland har det gällt något så fånigt eller banalt som vad som finns i förgrunden, eller om något täcker för mycket/för lite av huvudmotivet.

mvh Martin

[mingdie]
2010-02-02 05:57
#27

#26 Jag har inte sagt att man inte skulle få kritisera som man vill utan jag uttryckte min åsikt (vilket jag hoppas att man får göra) om vad jag tycker är saklig och relevant kritik.

Ja jag står för det som jag skrev i #24. Men det är min egen uppfattning och det betyder inte att alla måste dela den.

Mitt sätt att ge kritik kommer efter att ha bedömt foton i fototävlingar och på klubbar under en lång tid. Det är inget som säger att mitt sätt är bättre eller sämre utan jag bara framförde hur jag och dom andra som jag har jobbat med bedömmer bilder. Om någon har tagit ett foto med ASA 1600 film och kritiken är att fotot är för grynigt så får du förlåta mig men jag ser inte det som saklig kritik.

Om du har tagit illa upp så ber jag om ursäkt.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Martin
2010-02-02 14:44
#29

Om någon med modrättigheter ser det här så kan ni radera 28:an, det blev nog lite väl grinigt.

Jag lämnar sajten nu ett par dagar och kommer tillbaka när jag är i bättre balans.

mvh Martin

Denna kommentar har tagits bort.
MartinO
2010-02-02 14:56
#31

#29 Raderar ditt inlägg enl. önskemål

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Martin
2010-02-03 02:58
#32

#31 Tack. Ser dock att det blev lite konstigt i sammanhanget.

#27 Du behöver absolut inte be om ursäkt, jag tar inte illa upp av dina åsikter - det jag däremot menade med #26 var att om man inte får tycka till om bilder utan att få höra att det är oväsentliga saker man tyckt till om, och att man får ha tålamod med nybörjare så är risken att många av de som faktiskt är nybörjare på sajten inte vågar tycka till.

Och att tycka till är ju något som utvecklar en själv (att titta på bilder tycker jag är väldigt utvecklande för mig, och genom konstruktiv kritik förhoppningsvis för fotografen också).

Så det var inte ur ett personligt perspektiv jag i första hand skrev, utan mer generellt för sajtens skull. Jag kan dock ha fel. Och framförallt så respekterar jag din och andras åsikter om hur ni ser på bilder, och i ditt fall har du säkert betydligt bättre på fötterna än vad jag har (i många fall).

Kände mig bara tvungen att lägga in detta då sammanhanget blev lite konstigt, det jag skrev var ingen personangrepp eller angrepp på någon annan (vilket det skulle kunna tolkas som när jag skrev att det blev grinigt).

Vi ses om en vecka eller så.

Over and out, Carpe Diem.

mvh Martin

MonisN
2010-02-03 09:49
#33

Lägger man upp en bild för kritik får man naturligtvis vara beredd på att få bilden kritiserad, både negativt och positivt, och ur alla synvinklar. Vi ser alla olika på bilder. Om man nu ska ta ett exempel det här grässtrået som vi alla (nästan) känner till, så finns det dom som tyckte att det var i vägen, andra ser det som en naturlig del av bilden. Jag tror ingen kritiserar för att såra, och känner man sig sårad ska man nog inte lägga bilder i kritiktrådar. OBS! Här syftar jag inte på någon speciell bild utan rent allmänt. Vilken kritik som är rätt eller fel finns inga regler för, allt är upp till betraktaren.

Själv blir jag glad av både negativ och positiv kritik. Båda hjälper mig att utvecklas och se saker jag inte tänkt på. Jag kan sitta och stirra mig blind på en bild och tycka den är jättedålig (jag är väldigt självkritisk) men andra kanske ser något positivt i den, eller vice versa.  

Det viktiga är att man inte blir avskräckt från att lägga upp bilder. Kritiktrådarna är till för att hjälpa fotografen, inte stjälpa. Egentligen tycker jag det är än viktigare att lägga upp en bild man inte är så nöjd med för att få den bedömd, och att få veta vad man kunde gjort bättre.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


MiGardet
2010-02-03 13:12
#34

Jag är överens med MonisN och marnyman i den här diskussionen och undrar om det inte vore bra om man lade till en punkt om konsten att ta emot kritik i reglerna?

Kanske något om att ifall man vet med sig att man tar illa upp negativ kritik -  så är det bäst för alla att man inte lägger upp några bilder alls? (Eventuellt att man får precisera att man bara vill ha positiva omdömen?)

Annons:
Inkanyezi
2010-02-03 14:52
#35

Jag tror att problemet kan vara lite större. Det förekommer tyvärr alltför ofta "kritik" som inte bara är osaklig, utan snarare direkt elak. Jag är helt klar över att det ibland kan finnas motiv för att såga en bild, liksom varje annan framställning, men när kritiken dels inte är konstruktiv, dels i högre grad berör personen som har postat än bilden, då är det svårt att hantera om forumet inte modereras. Och det tror jag inte kan funka i längden, eftersom det är alldeles för mycket jobb för Sajtvärd och Medarbetare att hålla på och peta i trådarna.

Och en god lösning kan faktiskt vara att vara sparsam med vad man visar upp, och att kanske posta bilder under andra rubriker än kritik. Kanske är det till och med så att ett öppet forum som det här inte funkar bra för kritik. Folk är anonyma, och många som ger kritik är många gånger så okunniga att det lätt spårar ur även utan att det handlar om elakhet. Och så finns ju utrymme för rena misstag när man kritiserar. Jag tycker till exempel att det är bra med uppdelningen "nybörjare", men det är svårare att veta vad som kan menas med "hård".

Det kan också vara bra om presentationen på forumdeltagaren är tydlig. Jag tycker inte att man måste ha en, men det kan vara bra för den som ska ge kritik att veta exempelvis åldern på den som har lagt in bilden, liksom det kan vara bra när man ger kritik att den som kritiserar har redovisat sin bakgrund. Jag har nyligen uppdaterat min sida för att det är många som besöker den, och att jag antar att dom vill veta lite mer än vad som framgår av min tämligen intetsägande nick. Och jag ställer större krav på vuxna än på barn, när det gäller att ge och ta kritik.

Ett tips till moderatorerna är att ta bort bild-/personkritiken från trådar som inte är upplagda för kritik. Man kan ju vilja visa en bild utan att bli utsatt för diverse förslag eller, som har hänt, rena påhopp. Det är också bra att lägga in kommentarer från moderator i inläggen om att de avviker från syftet med forumet och inte stämmer med vad som kan uppfattas som god kritik. Om man ska ha en sån policy måste man också kunna hindra den som har trampat över att fortsätta posta invändningar i samma tråd, eftersom dessa avviker från ämnet. Allt tjafs bör hänvisas till en egen grupp eller OT, där den som ser sig felbehandlad kan lägga ut sin mening (utöver att man kan ta kontakt med moderatorn). Jag vet inte om mjukvaran har utrymme för att stänga en tråd för vissa deltagare, men det kan vara en väg att slippa sånt som går helt utanför trådskaparens ämne när en tråd spårar ur på värsta sätt. Jag har modererat chatkanaler, och där använder man avstängning på kortare eller längre tid som ett medel att hindra deltagare från att förstöra snacket.

Och jag tror att många postade bilder hellre borde postas i annan grupp än kritik; tänker på Azzars skannade svartvita bilder. Det finns ju grupper för att fotografera människor och att fotografera djur men utan kritik. Det går att prata om en bild utan att det är så pretentiöst, och dessutom är det bara några få av oss som har erfarenhet från den tiden då man jobbade med film och fotokemi, varför det haltar betänkligt när det handlar om att ge saklig kritik. Att man gillar en bild (eller inte gillar), kan man ju ändå säga, det tycker jag inte ska kategoriseras som kritik. Däremot att föreslå att plocka bort detaljer, klona, eller manipulera på annat sätt som den äldre tekniken inte erbjuder är onödigt. Så jag tycker att man ska puffa mer för ämnena som inte innefattar kritik. Jag vill inte gärna gå in och ge kritik på en trettio till fyrtio år gammal bild som sannolikt inte kan göras mycket bättre nu, eftersom de "förbättringar" som man kan tänka sig kanske kräver en annan teknik, och tillfället då bilden togs inte kommer tillbaka.

[mingdie]
2010-02-04 07:37
#36

#32 Inga problem Marnyman. Jag tog inte illa upp. Sådana här diskussioner kan vara bra. Ta det lugnt och kom tillbaka utvilad.

# 33,34 Jag tror att det kan ha varit lite missförstånd med mitt inlägg. Jag tycker också att all kritik, positiv eller negativ, kan vara bra. Jag kanske ifrågasatte vad som är kritik.

Att ha en punkt i reglerna som heter konsten att ta emot kritik kanske är befogad men då bör det också finnas en punkt som heter konsten att ge kritik.

Kritik är ju till för att man skall kunna förbättra sig. Att bara säga att man tycker om eller inte tycker om bilden ger inget och är i sig själv inte kritik. Det är först när man talar om varför man tycker om eller inte tycker om bilden och vad som kunde göras bättre eller vad som har gjorts bra som det blir kritik. Och bara för att unvika missförstånd, jag har också gjort banala kommentarer som inte har med kritik att göra. Att komma med kritik på något som fotografen inte kan ändra eller göra bättre är för mig också onödigt.

Jag håller också med Inkanyezi att vissa bilder hade varit bättre i andra grupper än kritik.

Så än en gång är jag ledsen om någon har tagit illa upp.

MonisN
2010-02-04 10:36
#37

#36 Nej då, jag har inte missförstått;) Mitt inlägg var inte riktat till någon speciell person, jag ville bara ge min syn i korthet på hur jag ser på ämnet. Jag håller egentligen med alla i stort och jag gillar när man säger sin åsikt bara den inte är elak. (Vilket jag inte tycker att den varit här). Diskussioner som denna tror jag är nyttig. Om alla tyckte samma sak skulle det bli ganska tråkigt. Att både ge och ta är givande och utvecklande.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


[Christer5]
2011-02-24 12:41
#38

Kritikertrådar är alltid kass och är till för inbördes beundrad !!

Staffan71
2011-02-24 12:47
#39

#38 Haha ja det får ju stå för dig!

Det kan ju även vara så att någon inklusive mig själv skulle kunna lära sig ett och annat genom att få kritik på sina bilder.

[Christer5]
2011-02-24 12:50
#40

#38

Haha ja det står jag för det är sant !!!!!

hydman
2012-07-01 09:56
#41

Hej!

Skall inte info om objektiv framgå av EXIF-datan? I så fall verkar det som att denna data faller bort hos mig. Men jag kan ha fel.

Annons:
MartinO
2012-07-01 10:19
#42

Det är inte alltid objektivdata finns i Exif.

Om du tittar på min disiga månbild, använde jag ett 1000mm tele, som inte har någon form av elektrisk kontakt med kameran. Då kommer naturligtvis inte objektivinformationen med i Exif automatiskt. Man kan naturligtvis skriva in manuellt, tex. med programmet PhotoME.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

hydman
2012-07-01 10:32
#43

Ah OK. Ställer nog lite dumma frågor, men nu vet jag i alla fall.

ru4real
2012-07-02 00:47
#44

Personligen så struntar jag ofta i att ge kritik på djurbilder, det må vara söta husdjur eller annat, men bilderna ger mig inget alls. Då struntar jag i att kritisera, eftersom jag oftast inte kan komma på ngt för att bilden skall bli bättre när de är undermåliga från början.

Jag har kritiserat ett par bilder, där jag tycker att fotografen är intresserad och inte bara knäppt en bild (jag har massvis m sådana själv, så det är ingen kritik mot fotogradfen) utan det finns en tanke eller så m bilden.

Ibland kanske (i mina ögon) vissa bilder visas upp alltför enkelt. Jag dömer ingen eller så, bara en reflexion så här i söndagsnatten. Alla är vi skyldiga ibland tror jag.

Detta kanske inte har ngt m ursprungstråden att göra… men, grundtanken för att ge kritik bör kanske vara att man vill få fotografen att tänka i andra banor, se sina bilder med andra ögon?

ru4real
2012-07-04 17:19
#45

En fråga:

Skall man försöka ta hänsyn t personens ålder när man ger kritik? Ibland ser man ju på stavning, profilbild och intressen på ett ungefär hur gammal den personen är? Är lite kluven själv, å ena sidan bör ju kritiken var för utveckla fotografen och dennes bildseende/bildskapande, å andra sidan vill man kanske anpassa den till personens förmåga?

Fast om man frågar efter kritik borde man ju vara beredd på att ta den?

Inkanyezi
2012-07-04 18:40
#46

Jag tycker att man i viss mån bör ta hänsyn till personens ålder, i hur man formulerar sin kritik, snarare än att undertrycka vad man egentligen tycker. Det kan ibland vara knepigt, när man inte är säker på hur personen kan uppfatta det, eftersom vi också ibland ser vuxna människor som man kanske upplever som om de vore barn när man ser hur de skriver.

I regel tror jag att man ska undvika att ge kritik som kan såra, men ibland tror jag att, oavsett ålder på den som ber om kritik, det kan vara bra att inte linda in det för mycket. Men visst kan det vara delikat, och jag har egentligen givit kritik av sådan karaktär bara en gång. Jag vet ju inte heller riktigt hur den togs emot, så vi har också osäkerheten i att man inte alltid får veta hur personen reagerar på kritik.

Och som sagt, ber man om kritik, ska man också vara beredd att ta den.

MissInAction
2012-07-05 00:24
#47

Å andra sidan så säger ålder verkligen ingenting om förmåga, varken fotoförmåga eller förmåga att ta till sig kritik Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

ru4real
2012-07-05 00:27
#48

#47 Nej, instämmer verkligen där.

Annons:
[AnnaRen]
2012-10-22 22:35
#49

Jävlar, skulle ha läst detta först.. :/

sinfang
2012-11-05 08:56
#50

Hej! Är helt ny här.. Så ursäkta om jag ställer en dum fråga, men vad innebär (H), (M) osv i trådnamnen? Tack på förhand!

KickanW
2012-11-05 11:49
#51

De bokstäverna står för de olika kritik-nivåerna som man kan lägga upp foton i! :)

(N) står för Kritik - Nybörjare.
(M) står för Kritik - Medel.
(H) står för Kritik - Hård.

Som jag minns det fanns det en tråd/artikel tidigare som förklarade hur man skriver en kritik-tråd, men den kanske är bortplockad?

sinfang
2012-11-05 11:58
#52

Ahaa, på så vis! Tack för förklaringen! :)

Vad spännande, vore himla skoj att prova nån gång & höra vad folk tycker.. :) Får spana lite efter den där tråden då kanske. Har som sagt precis hittat hit, så ska titta runt lite :)

MonisN
2012-11-05 13:49
#53

#50 Välkommen hit, hoppas du ska trivasGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


MonisN
2012-11-05 13:52
#54

#51 Kanske är det den här artikeln du menar?

Hur man får eller ger rätt bildkritik

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


KickanW
2012-11-05 13:54
#55

#54: Nej, jag menar mer en mall/guide för hur man skriver rent formmässigt. Som beskriver just det här med (M) och sådär. Det borde ju vara den här artikeln dock, så det kanske försvunnit i någon redigering.

Annons:
MonisN
2012-11-05 14:56
#56

Denna artikeln är inte omgjord, så det är nog någon annanstans det står, fast i skrivandets stund så kommer jag inte ihåg var…

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Ove555
2013-02-27 11:18
#57

Om någon frågar någon om något, och inte den frågande förstår svaret, då tycker jag inte den tillfrågade ska få visa stor irrititation, bli ilsken och t,ex få komma med oförskämdheter som "Har du svårt för att fatta" "Du verkar ha svårt för att ta in det du läser"

Sånt tycker jag ska beivras med en varning, och hjälper inte det tycker jag nästa åtgärd ska vara skrivförbud.

Och dom som är värdar eller sitter i ledningen tycker jag bör vara extra försiktiga och gå före med gott exempel.

Och det tycker jag ju givetvis ska gälla i alla trådar, och inte bara i kritiktrådar.

hydman
2013-02-27 12:42
#58

Ha ha. foto.ifokus fortsätter att leverera.

[mansolsson57]
2014-03-09 11:04
#59

Får man bara lägga upp två kritik trådar?

Inkanyezi
2014-03-09 13:14
#60

Två per dag, var och en av dem med högst två bilder.

[mansolsson57]
2014-03-09 13:35
#61

Ok

Upp till toppen
Annons: